Poenta

La poenta, o polenta in italiano, è un antico piatto composto da una farina di cereali nella quale l’ingrediente principale è il mais, importato dalle Americhe nel XV secolo circa, che le dà quel suo tipico colore giallo.

Il termine polenta deriva dal latino polenta o polenda, un alimento fatto con farina d’orzo torrefatto, usato dai Romani prima di conoscere il pane ed in seguito dalla plebe, che non poteva permettersi cibi più raffinati, oppure dal greco pòltos che era una sorta di cibo fatto con farro e fave bollite in acqua.

Certo che – però –  tutto mi porta verso il dialetto. Mi sento eretico ad usare l’italiano per descrivere qualcosa che è così intimamente legato al dialetto.

No ghea fasso…no so bon a parlar de poenta como un professor…continuarò in te a me lengua!

In te a region veneda la poenta l’è un piat simbol de la tradizion; in tel zentener pasà, in temp de guera, i nostri veci i à patì la fan, i magnea sol che poenta che la costea poc e da alora sen ciamadi poentoni da che altri.

I conta i nostri noni che na olta quand che i tornea a casa ala sera dopo aver lavorà tut al dì, i magnea la poenta con un fià de suchero per ciapar un po’ de forsa.

La tradizion vol che sto piat, da sempre, se cusine co acqua e farina in te a caliera, misiando fin che l’è cota con un mescol. Dopo la poenta la dovea esser butà sora un tajer de legno, che el servia par sugarla, e dopo col fil la se tajea in fete.

El temp de preparazion de sti do piat ( speo e poenta) i è longhi, i venedi no i riesse a farne de manco, i se dà da far, savendo che il lavor duro ‘l porta boni fruti.

Tuti, almanco na volta a l’ano, i pasa ‘na domenega in fameia a magnar lo speo coa poenta, o a Nadal o quand che i nostri noni i pensa al pasà.

Niccolò Andreola